fbpx

Creatief fotograferen

Regelmatig volg ik workshops om mij als fotograaf verder de ontwikkelen. Zo heb ik deze zaterdag een geweldige training gevolgd bij Serge Smulders. Bij Serge volg ik onder andere trainingen over creatief fotograferen en hoe ik diverse flitstechnieken hiervoor in kan zetten. De training van vandaag ging over Off Camera Flash (OCF). Dit betekent dat de flitser niet op de camera gemonteerd is maar op een statief staat. Dit geeft je als bruidsfotograaf veel meer mogelijkheden om bijzondere foto’s te maken. Zo kun je prachtige silhouette foto’s maken of het fotograferen van de spray uit de haarlakspuitbus bij het opmaken van bruidskapsel.

De dag begon met een stuk theorie over het gebruik van de flitser, wat voor accessoires er allemaal zijn en wat je ermee kunt doen. Na de theorie hadden we een heerlijke lunch en zo konden met iedereen nader kennismaken en praten over ons beroep fotografie. Sommige deelnemers kenden elkaar van de Zoom calls, dus voor hen was het bijzonder om elkaar nu live te ontmoeten.

Na de lunch gingen we zelf aan de slag onder leiding van Serge Smulders en Joke Troost. We hadden een “bruidspaar” als model. De eerste techniek was om door de verlichting van een kroonluchter, in een spiegel te fotograferen. In de spiegel zag je dan het bruidspaar staan. Bij het bruidspaar stond een flitser. Het was best even puzzelen hoe alles ingesteld moest worden. Uiteindelijk had iedereen het voor elkaar en leverde het prachtige foto’s op. Vervolgens gingen we met het bruidspaar naar buiten. Gewapend met een paraplu werden ze opgesteld voor een hoge heg. Achter hen hadden we een flitser geplaatst. Joke Troost stond met de waterslang klaar om “regen” te creëren. Dit was best lastig om de goede instellingen te vinden en dat verschilde ook nog wel per cameramerk.

Vervolgens gingen we aan de slag met het creëren van een silhoutte foto, en het maken van een portret door een sierlijke lamp. We begonnen het allemaal steeds beter te snappen. De theorie hebben we geleerd en in praktijk gebracht. Nu is het een kwestie van veel oefenen en het in praktijk te brengen bij trouwerijen en fotoshoots. Het creatief fotograferen met een flitser is zeker een mooie toevoeging voor mijn fotoreportages.

Als fotograaf ben ik werkzaam in Joure, Heerenveen, Lemmer, Sneek, Friesland maar ook in heel Noord Nederland.

Voor meer informatie: