fbpx

Nieuwe full frame systeemcamera!

Hoewel ik als professioneel fotograaf over goede apparatuur beschik, liep ik al een tijdje rond om over te stappen van een full frame spiegelreflexcamera naar een full frame systeemcamera.

Nikon Z6II

Afgelopen week heb ik dan eindelijk de knoop doorgehakt! Mijn vertrouwde Nikon D810 heb ik ingeruild op de Nikon Z6II, een full frame systeemcamera. Tot op heden heb ik hier nog geen spijt van. De testfoto’s die ik nu gemaakt heb met deze systeemcamera zijn super mooi geworden! Ik overweeg zelfs om mijn backup camera, de Nikon D750, ook nog in te gaan ruilen voor een systeemcamera. De nieuwe camera heb ik met mijn eigen lenzen uitgebreid uit kunnen testen bij Fotogroep Heerenveen. Gelukkig pasten de meeste lenzen die ik had op de nieuwe aanwinst. Maar ik heb toch nog 2 lenzen nieuw aan moeten schaffen. Namelijk een 24-70 mm. F2.8 en een 70-200 mm F2.8. Mijn andere lenzen, de 35 mm F1.8, de 85 mm. F1.8 en de 15-30 mm. F2.8 pasten gelukkig wel!

Weer even wennen

Natuurlijk is het eerst weer even wennen om met een andere camera te fotograferen. Ik had het voordeel dat ik altijd al met een Nikon camera heb gefotografeerd. Hierdoor wist ik al hoe het menu in elkaar zat en werkt. Maar jee, wat is deze camera supersnel en nog weer gemakkelijker en sneller te bedienen dan mijn vorige camera. Zo zie je maar weer hoe snel de technieken de laatste jaren weer verbeterd zijn. Daarom is het ook goed om als fotograaf met de tijd mee te gaan.

De voordelen

Ik ben overgestapt op een systeemcamera omdat het toch veel voordelen heeft. Deze camera’s presteren beter bij omstandigheden met weinig licht. Hierdoor krijg je ook veel minder ruis in de foto’s. Zo hoef je ook niet gelijk de flitser erbij te pakken. Ook heb je meer mogelijkheden om de autofocus in te stellen.

Nog een bijkomend voordeel is dat systeemcamera’s stil zijn. Voor mij is dat voor het maken van uitvaartreportages erg belangrijk. Zo hoor je niet het storende klikgeluid op de achtergrond. Wat ook erg fijn is dat systeemcamera’s een stuk lichter zijn dan de spielgelreflexcamera’s.

Wat ook een prettige is dat met deze camera ook betere actiefoto’s kan maken. Hij is sneller en dat is erg handig bij het maken van actiefoto’s bij paardenfotografie en hondenfotografie. Verder is een belangrijk voordeel dat je bij het instellen van de camera gelijk kunt zien, door de zoeker, of je de camerainstellingen goed hebt staan.

Benieuwd?

Ook benieuwd naar de resultaten van mijn nieuwe camera? Hou dan mijn Social Media en mijn website in de gaten! Of laat ook een leuke fotoreportage maken!

Bij Grietje van der Reijnst, VDR Fotografie, kun je terecht voor familiefoto’s, trouwfoto’s, paardenfoto’s, bedrijfsfoto’s en uitvaartfoto’s.