fbpx

Nieuwe full frame systeemcamera!

Hoewel ik als professioneel fotograaf over goede apparatuur beschik, liep ik al een tijdje rond om over te stappen van een full frame spiegelreflexcamera naar een full frame systeemcamera.

Afgelopen week heb ik dan eindelijk de knoop doorgehakt! Mijn vertrouwde Nikon D810 heb ik ingeruild op de Nikon Z6II, een full frame systeemcamera. Tot op heden heb ik hier nog geen spijt van. De testfoto’s die ik nu gemaakt heb met deze systeemcamera zijn super mooi geworden! Ik overweeg zelfs om mijn backup camera, de Nikon D750, ook nog in te gaan ruilen voor een systeemcamera. De nieuwe camera heb ik met mijn eigen lenzen uitgebreid uit kunnen testen bij Fotogroep Heerenveen. Gelukkig pasten de meeste lenzen die ik had op de nieuwe aanwinst. Maar ik heb toch nog 2 lenzen nieuw aan moeten schaffen. Namelijk een 24-70 mm. F2.8 en een 70-200 mm F2.8. Mijn andere lenzen, de 35 mm F1.8, de 85 mm. F1.8 en de 15-30 mm. F2.8 pasten gelukkig wel!

Natuurlijk is het eerst weer even wennen om met een andere camera te fotograferen. Ik had het voordeel is dat ik altijd al met een Nikon camera heb gefotografeerd. Hierdoor weet ik al hoe het menu in elkaar zit en werkt. Maar jee, wat is deze camera supersnel en nog weer gemakkelijker en sneller te bedienen dan mijn vorige camera. Zo zie je maar weer hoe snel de technieken in die jaren weer verbeterd zijn. Daarom is het ook goed om als fotograaf met de tijd mee te gaan.

Ik ben overgestapt op een systeemcamera omdat het toch veel voordelen heeft. Deze camera’s presteren beter bij omstandigheden met weinig licht. Hierdoor krijg je ook veel minder ruis in de foto’s. Maar zo hoef je ook niet gelijk de flitser erbij te pakken. Ook heb je meer mogelijkheden om de autofocus in te stellen.

Nog een bijkomend voordeel is dat systeemcamera’s stil zijn. Voor mij is dat voor het maken van uitvaartreportages erg belangrijk. Zo hoor je niet het storende klikgeluid op de achtergrond. Wat ook erg fijn is dat systeemcamera’s een stuk lichter zijn dan de spielgelreflexcamera’s.

Wat ook een prettige bijkomstigheid is dat met deze camera ook betere actiefoto’s mee kan maken. Omdat ik ook wel paardenfoto’s en hondenfoto’s maak, komt dit zeker van pas!

Ook benieuwd naar de resultaten van mijn nieuwe camera? Hou dan mijn socialmedia en mijn website in de gaten! Of laat ook een leuke fotoreportage maken!

Grietje