fbpx

Mijn verhaal als uitvaart-en afscheidsfotograaf Friesland

Vijftien jaar geleden is mijn zus Tetsje overleden aan eierstokkanker. Ze mocht maar 46 jaar worden…. Als familie hebben we zelf foto’s van haar gemaakt toen ze opgebaard lag en ook van alle prachtige bloemstukken. In die tijd was ik nog geen uitvaart-en afscheidsfotograaf in Friesland. In die tijd dacht vaak nog niemand eraan om foto’s van de uitvaart te maken. Laat staan foto’s te maken van de overledene.

Herinneren

De eerste jaren na het overlijden van mijn zus kon ik het meeste van de uitvaart nog goed herinneren. Maar na verloop van tijd merk ik dat dit met de jaren vervaagt. Vooral de details, zoals alle prachtige bloemstukken, de mensen die bij de afscheidsceremonie waren, de sprekers, de emoties, de pianiste en nog veel meer. Deze beelden mis ik in mijn herinnering.

Bijzondere uitvaart

Mijn zus was lerares, waardoor er veel mensen bij het afscheid aanwezig waren. Alleen dit al, maakte het tot een bijzondere uitvaart. Er waren veel sprekers, waaronder ook leerlingen van haar klas. Nu ik ouder word, merk ik dat het gemis weer sterker wordt… Helemaal nu ik zelf afscheids-en uitvaartfotograaf in Friesland ben.

Het NIET hebben van een mooi herinneringsalbum vind ik daardoor verschrikkelijk jammer… Wat had ik graag de uitvaartfoto’s terug willen zien. In een mooi album, dat je er bij bepaalde momenten even bij kunt pakken. Alles terug te zien rondom haar bijzondere afscheid, wat zij zelf voor het grootste gedeelte had verzorgd.

Dan kon ik het op mijn gemak erbij pakken en alle foto’s stuk voor stuk kunnen bekijken. Maar ook om terug te zien wat voor prachtig afscheid mijn zus heeft gehad.

Uitvaartfoto’s zijn waardevol

Doordat ik dit nu allemaal zelf heb ervaren, besef ik enorm hoe waardevol een afscheidsreportage voor nabestaanden is.

Ik benadruk dit niet alleen als fotograaf maar als iemand die uit eigen ervaring spreekt. Dit verhaal geldt niet alleen voor het overlijden van mijn zus maar ook voor het overlijden van mijn lieve vader in het jaar 2000. Hij mocht maar 68 jaar worden…

Tegenwoordig bestaat de mogelijkheid er wel. En ik hoop van harte dat veel uitvaartverzorgers ook het belang inzien van het maken van uitvaartfoto’s en dit kenbaar maken aan de nabestaanden.

Soms hebben de nabestaande er helemaal geen weet van dat dit kan!

Hoe mooi en waardevol is het dan om hier toch foto’s van te hebben…

Grietje van der Reijnst, VDR Fotografie | Als uitvaart-en afscheidsfotograaf in Friesland leg ik bijzondere momenten vast die het leven en het afscheid markeren.

Dit verhaal is geplaatst op het Uitvaart-Platform.