fbpx

Een uitvaartreportage in Joure, Friesland

Als uitvaartfotograaf in Friesland e.o. kan ik altijd ieder moment een opdracht krijgen om een uitvaart te fotograferen. Zo ook afgelopen week. Toen ik benaderd werd door een familie die op 2e Kerstdag afscheid hebben moeten nemen van hun geliefde. Ze vroegen mij of ik een uitvaartreportage in Joure op Oudjaarsdag wilde maken. Op het tijdstip van de uitvaart had ik een andere fotoreportage staan. Gelukkig kon ik deze verzetten en was daardoor voor deze familie beschikbaar als uitvaartfotograaf.

Terugblikken en vooruitkijken

Aan het einde van het jaar blik ik als trouwfotograaf en uitvaartfotograaf altijd terug wat ik het afgelopen jaar allemaal heb gefotografeerd. Het meestal hele mooie momenten zoals het maken van foto’s een huwelijk of een geboorte. Echter het afgelopen jaar heb ik ook heel veel verdrietige momenten mogen fotograferen, zoals de verschillende uitvaarten waarvan ik een foto’s heb gemaakt. Ook bij deze uitvaartreportage in Joure op Oudjaarsdag was veel verdriet. Ook omdat het hier om een jong iemand ging, die nog volop in het leven stond, dat raakte mij als afscheidsfotograaf.

Normaal kijk je altijd uit naar het einde van het jaar waarbij op de Feestdagen veel gezelligheid en lekker eten voorop staat. Waarbij je terug kijkt op het afgelopen jaar en plannen maakt voor het nieuwe jaar. Of hebt mooie voornemens voor het nieuwe jaar.

De uitvaartreportage in Joure

Dit was voor deze familie normaal gesproken ook het geval. Helaas liep het leven door een ernstige ziekte niet zo zoals ze het in gedachten hadden. Het “einde” zat eraan te komen. De laatste weken van het jaar ging het ineens heel snel achteruit en op tweede Kerstdag kwam hun dierbare te overlijden. Waarbij de uitvaart op Oudjaarsdag zou plaatsvinden in Joure.

Als uitvaartfotograaf en afscheidsfotograaf in Friesland werd ik door de familie gevraagd om de uitvaartreportage te maken. Ze wilden graag foto’s van de condoleance, plechtigheid en de begrafenis. De dag van de uitvaart begon met prachtig weer met in de verte hoorbare vuurwerk knallen. Dat op zich was al heel bijzonder in deze situatie.

Op het moment dat we de kerk uitliepen, richting de begraafplaats begon het langzaam te regenen. De uitvaartverzorgster liep dapper samen met de stoet door de regen. Hoe dichter we bij het graf kwamen hoe harder het begon te regenen, met nog steeds knallen vuurwerk op de achtergrond. Verschillende mensen hadden gelukkig een paraplu bij zich. Ik had gelukkig een waterdichte parka aan waaronder mijn camera’s redelijk goed beschermd waren tegen de regen.

Afscheidsfoto's

De tranen van de hemel

Toen de stoet bij het graf arriveerde, kwam de regen echt met bakken uit de lucht. Ik noem de regen bij zo’n plechtigheid “De tranen van de Hemel”. De hemel huilt mee met het verdriet van de nabestaanden. Hoe bijzonder kan het zijn. Een liefdevol afscheid met daarbij een knallende afsluiting. Deze uitvaart heeft bij mij als uitvaartfotograaf in Friesland veel indruk gemaakt. Jammer, dat er door een ziekte, zo een einde komt aan een jong leven. De nabestaande zullen in de toekomst een heel ander gevoel bij de feestdagen hebben in 2022 en de jaren erna.

Heb je behoefte om hier eens over te praten. Of wil je meer weten over uitvaartfoto’s of over mij als uitvaartfotograaf. Dan mag je mij altijd een berichtje sturen dan neem ik contact met je op.